Hogy működnek az önfenntartó ökoszisztémák?
2020. január 15. írta: Gondozásmentes floráriumok

Hogy működnek az önfenntartó ökoszisztémák?

Ezért nem kell locsolni a gondozásmentes floráriumokat!

Emlékeztek még, hogy mit tanultunk biológia órán a növények fotoszintéziséről? 

Leegyszerűsítve így foglalható össze a folyamat: minden élő szervezetnek energiára van szüksége az életben maradáshoz és fejlődéshez. A növények ezt az energiát a fotoszintézis során állítják elő, amikor is szervetlen anyagokból, azaz vízből és szén-dioxidból a nap fényének hatására szerves anyagokat hoznak létre, azaz szénhidrátot, fehérjét és zsírokat. A szerves anyagokat tápanyagként hasznosítják, a folyamat melléktermékeként pedig Oxigén és víz keletkezik.

CO2 +H2O + Fényenergia --> (CH2O)+O2+H2O

 

Fordítsuk ezt le a floráriumok példájára!

A növény földjében lévő nedvesség és az üveg falán át bejutó (de soha nem közvetlen!) napfény hatására a növény létrehozza a saját szerves táplálékát. A folyamat közben oxigén és víz keletkezik. A víz jelenlétéről mi magunk is könnyen megbizonyosodhatunk: optimális esetben a florárium belső falának 50%-át mindig vékony pára réteg fedi.

Ez a pára a florárium belső falán lecsorog a növény földjébe, újra megnedvesítve azt. A napfény a nappali órákban rendelkezésre áll, így újra előről indulhat a folyamat: a szerves anyagok, az oxigén és a víz előállítása.

ke_pernyo_foto_2019-09-19_13_54_11.png

Kép forrása: Instagram

Az általunk forgalmazott floráriumokban kialakított életfeltételek a növények természetes élőhelyének sajátosságait imitálják, az üveg páratartalmát és a növény földjének tápanyag összetételét tekintve.  

A fentieknek köszönhetően lehetőség nyílik olyan dísznövények gondozásmentes tartására is otthonunkban, melyeket a mi klímánkon a hagyományos módon csak fáradságos munka és állandó odafigyelés mellett tudnánk eredményesen szobanövényként nevelni (lásd: Biophytum Sensitivum).

A florárium üvegbúrája a környezeti hatásoktól (például a szellőztetés során keletkező huzattól) is megvédi a növényeket. Különös előny ez a huzatra érzékeny fajtáknál, például a Ginseng Fikusz Bonsai-nál, ami már a legkisebb légmozgás hatására is hajlamos ledobálni a leveleit.

mg_2177-2.jpg

 

További részletek gondozásmentes floráriumainkról: gondozasmentes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gondozasmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr8814682562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása