Így neveld a Biophytum sensitivumod!
2019. október 24. írta: Gondozásmentes floráriumok

Így neveld a Biophytum sensitivumod!

Használati útmutató Nyugat-Európa legújabb divatnövényéhez

A Biophytum sensitivum Nyugat-Európa legfrissebb divatnövénye, a hazai dísznövénypiacnak azonban olyan újkeletű eleme, hogy még magyar nevét sem jegyzi a szakirodalom.

Nem is csoda, hiszen lévén szó egy nagyon dekoratív, ám hazai klimatikus körülményeink között rendkívül kényes dísznövényről, nem sokan mernek belevágni a szobanövényként való tartásába.

Ismerjük meg közelebbről ezt a különleges növényt!

2-1024x683.jpg

 

Pálmafa vagy mimóza?

Egyik sem!

 

Angol nyelvterületen “little palm tree”-ként is gyakran emlegetik a Biophytumot: a mindössze 20 cm magas növény a szára tetején körkörösen növeszti leveleit, így valóban úgy néz ki, mint egy mini pálmafa, rendszertanilag  azonban köszönőviszonyban sincs a pálmafákkal.

A növényt gyakran tévesztik össze a Magyarországon is jól ismert Mimosa pudicaval, vagy másik nevén a szemérmes mimózával. A zavart csak tovább fokozza, hogy nemcsak a mimóza, hanem a Biophytum is képes "szemérmesen viselkedni", azaz leveleit összezárni, amennyiben azokhoz hozzáér valami, vagy ha nem kap elegendő napfényt. A két növény között a legegyértelműbb különbség, hogy míg a mimóza felfelé, addig a Biophytum sensitivum lefelé zárja össze leveleit.

biophytum_vs_mimosa.jpg

Könnyen összetéveszthetők: a bal oldali képen a Biophytum sensitivum, a jobb oldalin a Mimosa pudica látható. 

Képek forrása: shutterstock.com

 

Így neveld a Biophytum sensitivumod!

 

 Víz, víz és víz!

A Biophytum sensitivum természetes élőhelye Afrika és Délkelet-Ázsia nedves, trópusi esőerdejeinek aljnövényzete.  

Így annak érdekében, hogy a növény életben maradjon a nappaliban, elengedhetetlen a trópusi esőerdőkben meglévő életfeltételek megteremtése.

És hogy hogy lesz a nappaliból esőerdő? 

A legkönnyebben úgy, hogyha betartod az alábbi 4 pontot:

  1. Soha ne hagyd a növény talaját teljesen kiszáradni! A talaj viszont túlzottan nedves sem lehet, mert ez gyökerek rothadásához vezethet, ami hosszútávon végzetes a növényre nézve.
  2. Növeld a szoba páratartalmát! Permetezz vizet minden nap a növényre, vagy helyezz egy vízzel telt tálat a növény mellé.
  3. Helyezd a növényt árnyékos helyre, ahol soha nem éri közvetlen napfény! Napfény hatására a növény ledobja leveleit.
  4. A szoba hőmérséklete legyen mindig 22-23 fokos! Fontos, hogy huzat se érje a Biophytumot, erre ugyanis szintén leveleinek lehullatásával reagálhat.

 

Úgy gondolod, hogy a fentieket lehetetlen hosszútávon betartani? Mi is! 

 

Ezért ültettük a Biophytum sensitivumot floráriumba, ahol ökoszisztémaként 100%-ban gondozásmentesen működik.

Így anélkül gyönyörködhetsz benne, hogy a levegő páratartalmának ellenőrzésével, vagy az optimális hőmérsélet fenntartásával bajlódnál.

mg_2191_900x_fotor.jpg

Biophytum sensitivumot tartalmazó florárium kínálatunkért kattins ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondozasmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr1315130800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása