Meddig élhet egy szobanövény, amit nem locsol senki?
2019. november 21. írta: Gondozásmentes floráriumok

Meddig élhet egy szobanövény, amit nem locsol senki?

A világ legrégebbi palackkertjét 47 éve nem öntözik, mégis él és virul.

David Latimer, angol kertész, 1960 Húsvét vasárnap úgy döntött, hogy nekifog egy kísérletnek: pletykákat ültetett egy hatalmas, 10 gallonos üveglombikba, hogy lássa, beigazolódik-e a feltételezése, miszerint a növények a fotoszintézisnek köszönhetően életben tudják tartani saját magukat mindenféle külső beavatkozás nélkül is.

A kísérlete olyan jól sikerült, hogy 12 éven át, 1972-ig egyáltalán nem is kellett hozzányúlnia a növényeihez. Ekkor úgy látta, hogy az egyik növény levelei kicsit szárazabbak a megszokottnál, ezért lágy vízzel megöntözte azt.

Az üveget ekkor újra visszazárta és azóta sem nyitotta fel. Bár, állítása szerint már nem is tudná felnyitni: az idő során ugyanis a dugó úgy beleszorult az üvegbe, hogy megmozdítani sem lehet.

A floráriumnak egy lépcső alatt talált helyet, ahol az üveg rengeteg fényt kap, közvetlen napfény azonban nem éri.

david-latimer.jpg 

Ezzel igazolta a feltételezést, miszerint a lezárt palack belsejében ökoszisztéma jön létre: a napfényen kívül a növényeknek semmi másra nincs szükségük az életben maradáshoz. A fotoszintézis során a növények a leveleiken keresztül elnyelt napfényből nyernek energiát. Az ökoszisztéma zárt rendszer, azaz a vízkörforgása is egy önálló folyamat: a florárium belső falára lecsapódó pára újra meg újra megöntözi a növényt.

 

Ha szeretnél otthonodba egy floráriumot, ami mindenféle gondoskodás nélkül is a lakás dísze lehet, keresd fel webshopunkat!

collage_coffearabica_fotor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gondozasmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr814682662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása