Mitől gondozásmentes a gondozásmentes florárium?
2019. október 17. írta: Gondozásmentes floráriumok

Mitől gondozásmentes a gondozásmentes florárium?

Ezért nem szükséges locsolni a floráriumba ültetett dísznövényeket

Aki nyitott szemmel járja fővárosunkat, úton-útfélen floráriumokba botolhat. Ott vannak a magánorvosi rendelők várótermeiben, a vendéglátóipari egységekben, az irodaházak tárgyalóiban, a lakástrend kiállítások elegáns enteriőrjeiben és a lakberendezési szaklapok hasábjain is.

Mivel Magyarországon ez a fajta növénytartási forma kevésbé ismert, nem meglepő, hogy rengeteg mítosz és megválaszolatlan kérdés kering a floráriumok körül.

A leggyakoribb kérdés, ami floráriumaink kapcsán feltesznek nekünk: hogyhogy nem kell öntözni őket?!

Gyakran még kertészeti végzettségű érdeklődők is bizalmasan kérdezik tőlünk egy-egy beszélgetés végén: "néha azért öntötök rájuk egy kis vizet, ugye??".

A válaszunk határozott NEM! :)

 

Hogy miért? Most eláruljuk!  

A floráriumok titka, hogy olyan módon állítják össze őket, hogy az üveg belsejében létrejövő életfeltételek a floráriumba ültetett növény természetes élőhelyének sajátosságait imitálják

Hogy mit is jelent ez? A "növényi jólét" egyik legfontosabb komponense a megfelelő ültetőközeg. A floráriumba olyan táptalaj kerül, melynek PH értéke és szubsztrát tartalma megegyezik a terráriumba telepítendő növény által leginkább kedvelttel.

A másik fontos elem a florárium páratartalma: ezt szintén úgy kell beállítani, hogy az adott floráriumlakó növény élőhelyén jellemzővel azonos legyen. 

41192718_168738973990305_2181100946148160009_n.jpg

Mivel a florárium egy zárt rendszer, így a vízkörforgása is teljesen önálló. Ez azt jelenti, hogy a fotoszintézis során a növény által levegőbe juttatott páratartalom az üveg belső falán lecsapódik, majd lecsorog a táptalajba, megöntözve ezzel a növényt. És itt kezdődik minden elölről: a növény felszívja a vizet, majd a fotoszintézisen keresztül újra kibocsátja a párát, ami újra a levegőbe kerül, majd ismét az üveg falára, onnan a talajba, és így tovább. 

Így elsőre akármilyen hihetetlenül is hangzik, a floráriumba ültetett növényeket valóban nem kell locsolni, a rendszerben keringő víz bőségesen elegendő arra, hogy kielégítse a növény folyadékszükségletét. Sőt, a problémát inkább az okozhatja, ha túl nedves (!!) az ültetőközeg.

Aki alaposan szemügyre veszi egy díszüveges termékünket, az észreveheti, hogy az üveg falán egy apró lyuk található. Ennek célja, hogy a felesleges pára ezen keresztül távozhasson a szoba légterébe. A parafadugós floráriumok esetében a páramentesítést a szellősen záró parafadugó oldja meg. A csatosüvegeinknél vásárlóink számára javasolni szoktuk, hogy amennyiben azt tapasztalják, hogy az üveg belső felének több, mint a felét fedi pára (ez az optimális állapot), távolítsák el a fehér gumigyűrűt az üveg fedeléről, ezzel utat engedve a felesleges nedvességnek. 

53439416_501859307011689_5419244791347509694_n.jpg

A fenti módszerekkel a túl sok nedvesség által okozott problémák könnyen kiküszöbölhetők, azt azonban garantáljuk, hogy a kedves olvasó még ezzel együtt sem fog olyan zárt floráriummal találkozni, amelyben egy magányos kaktusz tengeti szürke hétköznapjait. :) 

Dióhéjban tehát ez az oka annak, hogy növényeinknek sem vízre, sem tápoldatra, csakis egy gondosan megválasztott helyre és - természetesen - egy kis szeretetre van szükségük. 

További információk: gondozasmentes.hu

 

Most itt a lehetőség, hogy nyerj egy gondozásmentes floráriumot!

 

16228784_754254988055512_2334251610831585280_n.jpg

Képek forrása: gondozasmentes.hu, Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://gondozasmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6015225930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása